Kakepiken.

Epleterte – med nøtter og rosiner


Denne terten er inspireret av Epleterten som Pascal har i sin bakebok. Mørdeigen er den samme, men fyllet har jeg gjort noe annerledes. Det er ikke for sent å bake med sesongens epler, de er fremdeles veldig gode. Denne terten kombinerer det mykbakte smørstekte eplet med knasende hassel og pecannøtter og crunchy terteskall. Det er rett og slett kjempegodt og passer utmerket som dessert til en god middag. Terten er nok mer for den voksne gane enn barns. tertedeigen bør helst forberedes dagen før, så beregn god tid.epleterte1epleterte2epleterte3Oppskrift Epleterte:
– Passer til en terteform med løs bunn som er 25 cm i diameter.
Mørdeig (Pascal):
125 g Hvetemel
75 g Melis
3 g Maldonsalt
50 g Mandelmel
75 g Ekte Smør
30 g Fløte
2 Eggeplommer

– Bland hvetemel, melis, salt, mandelmel og smør i en foodprossessor til det blir som sand.
– Rør deretter inn eggeplommer og fløte.
– Deigen blir ganske klissete, pakk den inn i pastfolie, helt tett, og sett i kjøleskap helst 24 timer.
– Når du skal kjevle ut mørdeigen så er det lurt å enten bruke en silikonmatte eller et bakepapir som underlag. For å få bakepapiret til å sitte fast på benken kan du bruke en liten klump av mørdeigen under bakepapiret som «lim».
– Du kan bruke litt melis dersom deigen klisser seg fast på kjevlen og lignende. Kjevle ut til ca 2-3 millimeter i tykkelse og løft over i terteformen. Trykk deigen intil kantene.
– Skallet må stå minst en time i kjøleskapet før den stekes. (For å forhindre at deigen ikke glir ned langs sidene på terteformen.)
– Stikk mange hull i tertebunnen med gaffel før du steker den uten eplekompotten i 12 min på 180 grader, legg deretter på eplekompotten og de raspede eplene og stek videre i ca 20 min til toppen begynner å bli gyllen.

Eplekompott:
500 g Epler
Rosiner
Pecan Nøtter
Hasselnøtter
40 g Ekte Smør
40 g Sukker

– Skrell eplene og del ca 300 g i passe store biter, resten av eplene rasper du. Stek de delte eplene møre i en panne sammen med smør og sukker.
– Tilsett den mengden nøtter og rosiner som du ønsker, du kan også bytte det ut med andre typer nøtter og tørkede bær. Stek og bland til alle elementene har blitt blandet godt sammen i ett par minutter.
– Ha kompotten i tertebunnen når bunnen har stekt i 12 min som beskrevet ovenfor og ha de raspede eplene på toppen av terten, stekes videre i ca 20 min til terten har blitt fin og gyllen.
_____________________________________________________________________________________________________
Håper dere alle får en fantistisk fin helg. I morgen blir det et nytt «en bit av mitt virkelige liv» hvor du skal få en oppdatering på hva som skjer på hjemmefronten. Nå skal jeg kose meg hjemme frem til mannen kommer hjem fra jobb, så blir det vår faste lørdagstrening før lørdagskos med god mat og iskrem 🙂

Skriv din kommentar her.