Kakepiken.

Lime og sitronterte med marengs.


Samme dag som jeg lagde jordbær og vaniljeterten så lagde jeg denne lime og sitronterten. Det er en liten twist på den gode gamle sitronterten ved å ha i limesaft i tillegg. Hele opplevelsen når man smaker på terten er veldig balansert siden den litt salte bunnen og den veldig søte marengsen på toppen balanserer den syrlige lime og sitronkremen i midten. Jeg kjenner mange som ikke får nok av denne herligheten, og jeg er nok en av dem 🙂 Denne terten har 3 trinn, og dersom du tar ett trinn av gangen og ikke stresser så klarer du denne uten problemer.
På bildene har jeg brukt en mini-terteform, men jeg legger ut oppskriften til å lage en stor terte. Så kan du heller dele oppskriften på 3 hvis du også vil bruke mini-terteformer.
IMG_7934sitronterte1 IMG_7937sitronterte2
IMG_7945sitronterte4 IMG_7946sitronterte5 IMG_7948sitronterte9  IMG_7957sitronterte7 IMG_7958sitronterte8Trinn 1. Mørdeig (Pascal)

125 g Hvetemel
75 g Melis
3 g Maldonsalt
50 g Mandelmel
75 g Ekte Smør
30 g Fløte
2 Eggeplommer

– Bland hvetemel, melis, salt, mandelmel og smør i en foodprossessor til det blir som sand.
– Rør deretter inn eggeplommer og fløte.
– Deigen blir ganske klissete, pakk den inn i pastfolie, helt tett, og sett i kjøleskap helst 24 timer.
– Når du skal kjevle ut mørdeigen så er det lurt å enten bruke en silikonmatte eller et bakepapir som underlag. For å få bakepapiret til å sitte fast på benken kan du bruke en liten klump av mørdeigen under bakepapiret som “lim”.
– Du kan bruke litt melis dersom deigen klisser seg fast på kjevlen og lignende. Kjevle ut til ca 2-3 millimeter i tykkelse og løft over i terteformen. Trykk deigen intil kantene.
– Skallet må stå minst en time i kjøleskapet før den stekes. (For å forhindre at deigen ikke glir ned langs sidene på terteformen.)
– Stikk mange hull i tertebunnen med gaffel før du steker den på 180 grader i 15-20 minutter, til den er gyllenbrun. Avkjøles.

Trinn 2. Lime og sitronkrem.

Revet skall og saft (90 g) fra 1,5  Lime
Revet skall og saft (150 g) fra 3 Sitroner
300 g sukker
6 egg
100 g Ekte smør

– Riv skallet fra lime og sitron over i en bolle, pass på å ikke rive for dypt med i skallet (det hvite), da vil du få en bitter smak.
– Pisk sammen sitron- og limeskall, egg, sitron- og limesaft og sukker i en kjele. Dette skal kokes opp.
– Rør godt hele veien for å unngå at eggehvitene blir hvite. Det hele skal koke i ett minutt før du siler det over i en bolle og lar det avkjøles.
– Når massen har blitt 35 grader pisker du inn romtemperert smør med en mixer.
– Kremen helles i et avkjølt terteskall og settes i fryseren til den er gjennomfrossen.

Trinn 3. Marengs
– bør lages når du skal bruke den.
4 eggehvitter
25 g sukker
110 g melis

– Pisk sammen eggehvitene og sukkeret i en ren bolle, helst av stål eller glass. Da er det enklere å få marengsen stiv.
– Når hvittene og sukkeret er blitt en lufig marengs så sikter du inn melisen og visper i ytterligere 1 minutt.
Når du bruker melis i marengs så gjør det at marengsen holder på væske bedre og ikke flyter ut og blir en vanndam i løpet av noen timer.
– Når marengsen er klar kan du ta ut terten av fryseren og toppe den med marengs. Du kan enten bruke spatula eller sprøytepose.
– Nå skal du karamellisere marengsen for å få den flotte fargen. Sett ovnen din på grillelement-funksjon 10 min før, og sett terten inn høyt oppe i ovnen. Det tar kun noen sekunder, så pass på hele tiden. Du kan også bruke en gassbrenner/ skibrenner for å karamellisere marengsen.

Håper det fristet å prøve ut oppskriften, og husk at du kan sende meg en mail dersom det er noe du lurer på, eller står fast med.

Én kommentar

  1. Tilbaketråkk: Nyttårs Kavalkade – Kakepiken gjennom 1. år | Kakepiken

Skriv din kommentar her.