Samme dag som jeg lagde jordbær og vaniljeterten så lagde jeg denne lime og sitronterten. Det er en liten twist på den gode gamle sitronterten ved å ha i limesaft i tillegg. Hele opplevelsen når man smaker på terten er veldig balansert siden den litt salte bunnen og den veldig søte marengsen på toppen balanserer den syrlige lime og sitronkremen i midten. Jeg kjenner mange som ikke får nok av denne herligheten, og jeg er nok en av dem 🙂 Denne terten har 3 trinn, og dersom du tar ett trinn av gangen og ikke stresser så klarer du denne uten problemer.
På bildene har jeg brukt en mini-terteform, men jeg legger ut oppskriften til å lage en stor terte. Så kan du heller dele oppskriften på 3 hvis du også vil bruke mini-terteformer.
Trinn 1. Mørdeig (Pascal)
125 g Hvetemel
75 g Melis
3 g Maldonsalt
50 g Mandelmel
75 g Ekte Smør
30 g Fløte
2 Eggeplommer
– Bland hvetemel, melis, salt, mandelmel og smør i en foodprossessor til det blir som sand.
– Rør deretter inn eggeplommer og fløte.
– Deigen blir ganske klissete, pakk den inn i pastfolie, helt tett, og sett i kjøleskap helst 24 timer.
– Når du skal kjevle ut mørdeigen så er det lurt å enten bruke en silikonmatte eller et bakepapir som underlag. For å få bakepapiret til å sitte fast på benken kan du bruke en liten klump av mørdeigen under bakepapiret som “lim”.
– Du kan bruke litt melis dersom deigen klisser seg fast på kjevlen og lignende. Kjevle ut til ca 2-3 millimeter i tykkelse og løft over i terteformen. Trykk deigen intil kantene.
– Skallet må stå minst en time i kjøleskapet før den stekes. (For å forhindre at deigen ikke glir ned langs sidene på terteformen.)
– Stikk mange hull i tertebunnen med gaffel før du steker den på 180 grader i 15-20 minutter, til den er gyllenbrun. Avkjøles.
Trinn 2. Lime og sitronkrem.
Revet skall og saft (90 g) fra 1,5 Lime
Revet skall og saft (150 g) fra 3 Sitroner
300 g sukker
6 egg
100 g Ekte smør
– Riv skallet fra lime og sitron over i en bolle, pass på å ikke rive for dypt med i skallet (det hvite), da vil du få en bitter smak.
– Pisk sammen sitron- og limeskall, egg, sitron- og limesaft og sukker i en kjele. Dette skal kokes opp.
– Rør godt hele veien for å unngå at eggehvitene blir hvite. Det hele skal koke i ett minutt før du siler det over i en bolle og lar det avkjøles.
– Når massen har blitt 35 grader pisker du inn romtemperert smør med en mixer.
– Kremen helles i et avkjølt terteskall og settes i fryseren til den er gjennomfrossen.
Trinn 3. Marengs
– bør lages når du skal bruke den.
4 eggehvitter
25 g sukker
110 g melis
– Pisk sammen eggehvitene og sukkeret i en ren bolle, helst av stål eller glass. Da er det enklere å få marengsen stiv.
– Når hvittene og sukkeret er blitt en lufig marengs så sikter du inn melisen og visper i ytterligere 1 minutt.
Når du bruker melis i marengs så gjør det at marengsen holder på væske bedre og ikke flyter ut og blir en vanndam i løpet av noen timer.
– Når marengsen er klar kan du ta ut terten av fryseren og toppe den med marengs. Du kan enten bruke spatula eller sprøytepose.
– Nå skal du karamellisere marengsen for å få den flotte fargen. Sett ovnen din på grillelement-funksjon 10 min før, og sett terten inn høyt oppe i ovnen. Det tar kun noen sekunder, så pass på hele tiden. Du kan også bruke en gassbrenner/ skibrenner for å karamellisere marengsen.
Håper det fristet å prøve ut oppskriften, og husk at du kan sende meg en mail dersom det er noe du lurer på, eller står fast med.
Tilbaketråkk: Nyttårs Kavalkade – Kakepiken gjennom 1. år | Kakepiken