Kakepiken.

17. Mai Kake i rødt, hvitt og blått.


Snart er det 17. Mai og på samtlige bakeblogger begynner forslagene til årets 17. mai kaker å dukke opp.
Min 17 Mai kake er fylt med deilig sjokolademousse, italiensk marengs og er pyntet med blåbær, jordbær og marengs i form av det norske flagget som er så vakkert. Kaken er rett og slett en bombe av alt som er godt.
kake1
grlovkake1
Ingredienser du trenger utenom det som står i oppskriften.

2 kurver Jordbær
1 kurv blåbær
1 vaniljestang
Sukker
50 g Odense mørk sjokolade

Bunn:
70 g Odense mørk sjokolade
70 g Soyaolje
180 g Sukker
6 Egg
100 g Hvetemel
30 g Kakaopulver
10 g Bakepulver

– Smelt sjokolade og soyaolje sammen i en kjele på svak varme så sjokoladen ikke brenner seg.
– Lag eggedosis av egg og sukker.
– Hell sjokolade blandingen i eggedosisen og bland godt sammen.
– Bland de tørre ingrediensene sammen, og sikt litt og litt i eggedosisen og vend inn med en slikkepott.
– Helles i en smurt springform på ca 23 cm og stekes på 180 grader i ca 40 min. Kaken er ferdig så fort du kan stikke en kakepinne inn og ta den ut uten at noe henger igjen på pinnen.

Sjokolademousse:
1 Eggeplomme
4 dl Kremfløte
150 g Odense mørk sjokolade
20 g Sukker

– Smelt sjokoladen over vannbad.
– Pisk kremfløte og sukker til middels fast krem, ikke for mye slik at den sprekker.
– Ha eggeplommen i en bolle og pisk den opp med en håndvisp. Tilsett den fingervarme sjokoladen og pisk den sammen med eggeplommen. Dette blir en ganske seig røre.
– Bruk deretter en mikser og tilsett litt og litt krem og visp sammen med den seige sjokoladeblandingen. Etter hvert blir det en luftigere blanding og da begynner du å vende inn resten av kremen. Vend til du har en jevn mousse.

Italiensk marengs
3/4 dl Vann
150 g Sukker
50 g Melis
100 g Eggehviter

– Hell vann og sukker i en kjele, kok opp til det koker med store bobler det tar ca 4-5 min, blandingen skal da ha en temperatur på 115 grader, du kan bruke ett sukkertermometer eller et steketermometer for å måle temperaturen.
– Mens du lager sukkerlaken kan du piske eggehviter og melis til marengs.
– Hell deretter den varme sukkerlaken over i marengsen mens du pisker på lav hastighet.
– Fortsett å piske til marengsen er avkjølt. ca 10 min.

Dynk:
100 g sukker
1 Vaniljestang (frøene)
1 dl vann

– Kok opp alt sammen i en kjele, la det koke non minutter slik at litt av vannet fordamper.
– Sukkerlaken brukes til å dynke bunnene i. Pensle bare på med en pensel.

Montering:
– Skjær kakebunnen i 3 like deler. Bruk toppen i bunn, siden den ofte er ujevn, og bunnen som topp siden den er helt flat på undersiden.
– Legg den første bunnen på et fat, pensle meg sukkerlake og ha på sjokolademousse. Bre moussen utover og ha over 50 g hakket/raspet sjokolade.
– Legg på neste bunn, dynk igjen med sukkerlake og ha på et lag med marengs. bruk litt under 1/2 parten av marengsen. Strø over blåbær og oppskjærte jordbær på toppen av marengsen.
– Legg på den siste bunnen og dynk igjen med sukkerlake.
– Spar igjen ca 5 ss av marengsen til siden og bruk deretter resten av marengsen til å bre over og på sidene av kaken. Hele kaken skal være dekt av marengs. Bruk gjerne en rett skrape eller en spatel for å få rette kanter på kaken.
– Nå skal du dekorere kaken. Del blåbær i to og kutt jordbær på langs i flere biter. Legg jordbærene utover litt tørkepapir da vil de feste seg bedre til marengsen etterpå.
– Lag først den innerste blå delen av det norske flagget ved å bruke blåbær, to på langs, til et kryss over hele kaken.
– Bruk deretter jordbær til å lage deg røde i flagget men la en liten stripe med hvitt være igjen på kantene inn mot det blå, dette er et puslespill så ta den tiden du trenger,
– Fyll resten av marengsen i en sprøytepose med en tipp i, jeg bruket 1M tipp, og lag små stjerner mellom blåbærene og jordbærene.
– For å holde bærene friske kan du pensle de med resten av sukkerlaken som du har igjen, da får de en fin liten glansfull hinne på seg som gjør at bærene ser like freshe ut dagen etterpå. Pass på å ikke ha for mye på penselen for å forhindre at sukkerlaken renner ned i marengsen.

Én kommentar

  1. Anne Børstad

    For ei flott kake! Denne skal jeg prøve å lage til 17.mai. Veldig bra oppskrift og beskrivelse trinn for trinn. 🙂

  2. Kristin

    Hei! Tror du det er ok om jeg bytter ut hvetemelet med glutenfritt mel? Glutenfritt mel har litt andre egenskaper enn hvetemel så jeg er litt redd for at kaken ikke blir så bra hvis jeg gjør det. Har du noen tips?

    • Hei. Jeg er ingen ekspert på glutenfri baking dessverre, men om du finner en glutenfri oppskrift på en sukkerbrødbunn ett annet sted så er det ingenting i veien for å bruke denne som base i stedet for 🙂

Skriv din kommentar her.